Molok Naantali

Naantalin asuntomessualue on kotitalouksissa syntyvien jätteiden kierrättämisen edelläkävijä. Lounais-Suomen jätehuolto ja Molok ovat rakentaneet alueelle älykkään korttelikeräyspisteen, joka palvelee alueen asukkaiden kierrättämistavoitteita. Keräyspisteen astioiden muotoilusta on vastannut ED Design.

Korttelikierrätyksessä alueen asukkaat tuovat jätteet keskitettyyn keräyspisteeseen, jossa kierrätetään kotitalouksissa syntyvä polttokelpoinen jäte, biojäte, muovi, kartonki, paperi, pienmetalli ja lasi. Asuntomessualueen keräyspistettä käyttää noin viisikymmentä kotitaloutta. Keräyspisteen jäteastiat ovat lukittuja ja aukeavat asuntokohtaisilla sähköisillä avaimilla.

Korttelikeräyspisteen ansiosta omalle tontille ei tarvitse järjestää tilaa jäteastioille. Keräyspiste myös vähentää liikennettä alueen asuinkaduilla. Samalla jätehuollon hiilijalanjälki pienenee.

Älytoimintoja nyt ja tulevaisuudessa

Asuntomessualueen Molok-jäteastioiden käyttöä voidaan seurata etäyhteydellä, mikä mahdollistaa astioiden käytön seurannan jopa asuntokohtaisesti. Jatkossa keräyspiste voi esimerkiksi punnita asukkaan tuoman jätteen tai kerätä asukkaan tuomasta jätemäärästä dataa jollakin muulla tavalla.

– Pitkällä tähtäimellä tavoite on, että asukkaat pystyisivät vaikuttamaan oman jätemaksunsa suuruuteen. Mitä enemmän lajittelee, sitä halvemmaksi se tulee, aluepalvelusuunnittelija Eva Sjöman sanoo.

Jäteastioissa on myös lämpötilasensori, joka varoittaa mahdollisesta tulipalon vaarasta. Keräyspisteen digitaalisella näytöllä voi olla esimerkiksi tietoa siitä, minkä verran keräyspisteessä on lajiteltu eri materiaaleja.

Jatkuvaa kehitystyötä

Molok Oy on älykkäiden syväkeräysastioiden kehittämisen uranuurtaja, jonka tuotteet ovat mullistaneet jätehuoltoa jo yli 30 vuoden ajan. ED Design on Molokin pitkäaikainen muotoilu- ja suunnittelukumppani, jonka työn tuloksia ovat mm. Molok Classic ja Molok Domino -syväkeräysastiaperheet.

Molok, Lounais-Suomen jätehuolto ja ED Design toteuttivat vuodenvaihteessa 2021-2022 kenttätutkimusprojektin, jonka tuloksia tullaan jatkossa hyödyntämään entistäkin esteettömämpien ja älykkäämpien kierrättämisratkaisujen kehittämisessä.

 

Artikkeli perustuu Ylen juttuun: ”Älykkäät jäteastiat voivat kannustaa lajitteluun ja vähentää jatkossa jätemaksua – tiukentuneisiin kierrätystavoitteisiin on Suomessa matkaa” (Elisa Kallunki, 23.7.2022).

Molok Oy: Korttelikeräys laittaa stopin roskapuheelle

Lue lisää samasta aiheesta

Wanted: Digital Service Designer

ED Design is a future-driven design and innovation agency. We design smart vehicles, products, services and working environments for clients such as ABB, Fingrid, Hyster-Yale, Thermo Fisher Scientific, Valtra, and Viessmann.

Now we are looking for a DIGITAL SERVICE DESIGNER to work in diverse design and innovation projects.

Jatka lukemista »
Evermat 40 years

40 Years of Evermat: Designing A Product That Lasts

The world is changing, but products that last don’t necessarily have to. This has been the core of thinking at ED Design for half a century.

Among the forerunners of sustainable design are Evermat. The 40-year old iconic design of their famous vegetable dryer remain unchanged to this day.

Jatka lukemista »
Valtra N Red Dot 2022

Red Dot 2022 Valtran N-sarjalle

Valtran viidennen sukupolven N-sarjan traktorit ovat voittaneet Red Dot -muotoilupalkinnon. Uusin palkinto jatkaa Valtran eri kilpailuista viimeisen vuosikymmenen aikana voittamien muotoilupalkintojen pitkää sarjaa.

Jatka lukemista »