Sanalla palvelumuotoilu myydään nykyisin kaikkea mainonnasta ohjelmistokehitykseen. Palvelumuotoilua tarjoavasta yrityksestä riippuu vahvasti se, minkälaisia palveluja se ’muotoilee’. Jos esimerkiksi yrityksen tausta on ohjelmistoissa, on varmaa, että sen tarjoama kokonaispalvelu pohjautuu digitaalisuuteen riippumatta siitä, olisiko se yrityksesi kannalta olennainen osa palveluasi vai ei. Kun työkaluna on vasara, kaikki ratkaisut ovat aina nauloja.

Nykyinen palvelumuotoilubuumi tarvitsee uudenlaisen lähestymistavan. Ennen palvelun muotoilua on syytä muotoilla strategia: Mitkä ovat tulevaisuuden haasteet, joihin haemme ratkaisuja? Mitkä ovat oikeita ratkaisuvaihtoehtoja löydettyihin haasteisiin? Olisiko se naulan sijasta sittenkin ruuvi?

ED:n Strategisen muotoilun tavoitteena on tunnistaa ja ennakoida tulevaisuuden haasteita ja liiketoimintamahdollisuuksia sekä tuottaa käyttäjän ymmärrykseen perustuvia luovia, analyyttisesti validoituja ja huolella dokumentoituja ratkaisuvaihtoehtoja oikeaan ongelmaan – ratkaisuja, joita todella tarvitset.

Strategisessa muotoilussa osaaminen ei voi perustua yhden aihealueen tuntemiseen. Laaja-alainen muotoiluosaaminen, trendituntemus ja huippuun hiotut menetelmät auttavat tunnistamaan menestystarinoita mahdollistavat sosiaaliset, taloudelliset ja tekniset tekijät. Empaattisuus, myötäelämisen kyky yhdistettynä vankkaan käyttäjä- ja asiakaskeskeisyyteen ovat keskeisintä osaamisaluetta, johon yhdistettynä vuosien kokemus ja rutiini eri liiketoiminnoista tuovat esiin muotoilutarpeiden oikeat vaihtoehdot. Tässä ED on parhaimmillaan.

Strateginen muotoilu on puolueeton, asiakkaan menestystä ohjaava toimintatapa. Se ei tarjoa pelkästään mukavaa matkaa yhdessä ilman konkretiaa, eikä tarjoa ratkaisuksi uusinta teknologiaa siksi, että on siitä itse innostunut. Kaikki lähtee tarpeiden oikeasta tunnistamisesta ja siihen valistuneesti ja ennakkoluulottomasti löydettävistä ratkaisuista.

Strategisella muotoilulla haluamme tuoda apumme oikeiden ratkaisuvaihtoehtojen löytymiselle. Vasta sitten on aika listata sopivimmat palvelumuotoilijat, teolliset muotoilijat tai muut suunnittelukumppanit.

Menestys tulee muotoilemalla se yhdessä.

Lue lisää samasta aiheesta

Wanted: Digital Service Designer

ED Design is a future-driven design and innovation agency. We design smart vehicles, products, services and working environments for clients such as ABB, Fingrid, Hyster-Yale, Thermo Fisher Scientific, Valtra, and Viessmann.

Now we are looking for a DIGITAL SERVICE DESIGNER to work in diverse design and innovation projects.

Jatka lukemista »
Evermat 40 years

40 Years of Evermat: Designing A Product That Lasts

The world is changing, but products that last don’t necessarily have to. This has been the core of thinking at ED Design for half a century.

Among the forerunners of sustainable design are Evermat. The 40-year old iconic design of their famous vegetable dryer remain unchanged to this day.

Jatka lukemista »
Valtra N Red Dot 2022

Red Dot 2022 Valtran N-sarjalle

Valtran viidennen sukupolven N-sarjan traktorit ovat voittaneet Red Dot -muotoilupalkinnon. Uusin palkinto jatkaa Valtran eri kilpailuista viimeisen vuosikymmenen aikana voittamien muotoilupalkintojen pitkää sarjaa.

Jatka lukemista »