Muotoilija Vikke Hyvönen menehtyi 28. marraskuuta pitkän sairauden jälkeen. Turussa 28.7.1974 syntynyt, 46-vuotias Hyvönen työskenteli ED Design Oy:ssä muotoilujohtajana.

Työpaikallaan Hyvönen oli luova ongelmanratkaisija, joka tarkasteli maailmaa avoimesti ja kokonaisvaltaisesti. Hän oli helposti lähestyttävä ammattilainen ja täynnä uusia ja ennakkoluulottomia ideoita ja oivalluksia. Hyvönen palkittiin Red Dot -muotoilupalkinnolla sähköautojen latausjärjestelmien muotoilusta. Hän oli pidetty työkaveri, joka aina positiivisena etsi ratkaisuja maailman ongelmiin kahvitauoilla, visioiden kaatopaikkojen hyödyntämismahdollisuuksista tulevaisuuden kaivoksina tai Itämerta riivaavien levien käyttämisestä ekologisen paperin raaka-aineena.

Vapaa-ajallaankin uusista tekniikoista ja ympäristöstä kiinnostuneena pioneerina Hyvönen harrasti sähköisiä kulkuneuvoja. Kun markkinoilla ei ollut vielä sähköautoja, hän rakensi vanhasta Renaultista sähköauto ”E-Nault”:in. Sähköautojen puolestapuhujana Hyvönen oli usein julkisuudessakin esillä. Luonnossa liikkuminen, saaristossa mökkeily ja telttailu olivat hänellä sydäntä lähellä. Kun Hyvönen innostui jostakin, hän oli pysäyttämätön; esimerkiksi juoksua harrastaessaan hän saattoi sille päälle sattuessaan juosta jopa kuusikymmentä kilometriä päivässä.

Kulttuurikodin kasvatti oli luova jo lapsuudessaan. Jo ala-asteella hän rakensi skeittilautoja ja lumilautoja, kun niitä ei ollut vielä Suomessa saatavilla. Itse tehty skeittiramppi Turun Vasaramäessä Hyvösten pihalla toi yhteen uuden alakulttuurin ja laajan ystäväpiirin. Ei ollut sattumaa, että visuaalisesti lahjakkaana ja käsistään taitavana Hyvönen päätyi opiskelemaan Lahden muotoiluinstituuttiin.

Puoliso ja lapset olivat Viken kivijalka ja hän rakasti aikaa perheensä parissa. Vikke oli huumorintajuinen, positiivinen, hienovarainen, kiltti, epäitsekäs ja luotettava ihminen. Hän oli täynnä hiljaista voimaa ja hänen läsnäolonsa oli rauhoittavaa, aivan kuin olisi ollut suuren meren rannalla.

Teemu Brunila
Anna Valtonen
Sami Pyörre

Kirjoittajat ovat Vikke Hyvösen ystäviä ja kollegoita.

Nekrologi on julkaistu Helsingin Sanomissa ja Turun Sanomissa joulukuussa 2020.

Lue lisää samasta aiheesta

Valtra Q Series wins Red Dot 2023

ED Design joins Valtra in celebrating another achievement as Valtra’s Q Series tractor wins Red Dot Award: Product Design.

ED Design has been working as Valtra’s design partner of choice since the 1980s. The award-winning Q Series is the latest fruit of the co-operation.

Jatka lukemista »
Molok Naantali

Älykkäitä jäteastioita Naantalin asuntomessuilla

Yhteistä menestyksekkäille innovaatioille on, että ne on rakennettu käyttäjiensä ydintarpeiden ympärille. Innovaatiota tuleekin lähteä kehittämään aina perimmäistä tarkoitustansa varten, ei jonkin jo kehitetyn toimintamallin tai olemassa olevan teknologian jatkeeksi. Asiakasta tarkasti kuuntelemalla ja havainnoimalla, ja tätä kautta aivan uudenlaisten oivallusten syntyessä, on sinunkin yritykselläsi mahdollisuus luoda aivan uutta ja ottaa edistysaskeleita omalla toimialallanne.

Jatka lukemista »

Wanted: Digital Service Designer

ED Design is a future-driven design and innovation agency. We design smart vehicles, products, services and working environments for clients such as ABB, Fingrid, Hyster-Yale, Thermo Fisher Scientific, Valtra, and Viessmann.

Now we are looking for a DIGITAL SERVICE DESIGNER to work in diverse design and innovation projects.

Jatka lukemista »