Muotoilija Vikke Hyvönen menehtyi 28. marraskuuta pitkän sairauden jälkeen. Turussa 28.7.1974 syntynyt, 46-vuotias Hyvönen työskenteli ED Design Oy:ssä muotoilujohtajana.

Työpaikallaan Hyvönen oli luova ongelmanratkaisija, joka tarkasteli maailmaa avoimesti ja kokonaisvaltaisesti. Hän oli helposti lähestyttävä ammattilainen ja täynnä uusia ja ennakkoluulottomia ideoita ja oivalluksia. Hyvönen palkittiin Red Dot -muotoilupalkinnolla sähköautojen latausjärjestelmien muotoilusta. Hän oli pidetty työkaveri, joka aina positiivisena etsi ratkaisuja maailman ongelmiin kahvitauoilla, visioiden kaatopaikkojen hyödyntämismahdollisuuksista tulevaisuuden kaivoksina tai Itämerta riivaavien levien käyttämisestä ekologisen paperin raaka-aineena.

Vapaa-ajallaankin uusista tekniikoista ja ympäristöstä kiinnostuneena pioneerina Hyvönen harrasti sähköisiä kulkuneuvoja. Kun markkinoilla ei ollut vielä sähköautoja, hän rakensi vanhasta Renaultista sähköauto ”E-Nault”:in. Sähköautojen puolestapuhujana Hyvönen oli usein julkisuudessakin esillä. Luonnossa liikkuminen, saaristossa mökkeily ja telttailu olivat hänellä sydäntä lähellä. Kun Hyvönen innostui jostakin, hän oli pysäyttämätön; esimerkiksi juoksua harrastaessaan hän saattoi sille päälle sattuessaan juosta jopa kuusikymmentä kilometriä päivässä.

Kulttuurikodin kasvatti oli luova jo lapsuudessaan. Jo ala-asteella hän rakensi skeittilautoja ja lumilautoja, kun niitä ei ollut vielä Suomessa saatavilla. Itse tehty skeittiramppi Turun Vasaramäessä Hyvösten pihalla toi yhteen uuden alakulttuurin ja laajan ystäväpiirin. Ei ollut sattumaa, että visuaalisesti lahjakkaana ja käsistään taitavana Hyvönen päätyi opiskelemaan Lahden muotoiluinstituuttiin.

Puoliso ja lapset olivat Viken kivijalka ja hän rakasti aikaa perheensä parissa. Vikke oli huumorintajuinen, positiivinen, hienovarainen, kiltti, epäitsekäs ja luotettava ihminen. Hän oli täynnä hiljaista voimaa ja hänen läsnäolonsa oli rauhoittavaa, aivan kuin olisi ollut suuren meren rannalla.

Teemu Brunila
Anna Valtonen
Sami Pyörre

Kirjoittajat ovat Vikke Hyvösen ystäviä ja kollegoita.

Nekrologi on julkaistu Helsingin Sanomissa ja Turun Sanomissa joulukuussa 2020.

Lue lisää samasta aiheesta

Muotoile tulevaisuutta varten

Tuotekehityksessä keskitytään liian usein nykyisten ratkaisujen puutteiden tunnistamiseen ja korjaamiseen. Hedelmällisempää on hyödyntää käyttäjäymmärrystä uusien tuotteiden ja palvelujen ideointiin, konseptointiin ja testaukseen sekä tulevaisuuteen suuntaavaan strategiatyöhön. Design Puzzle™ on kehitetty juuri näihin tarkoituksiin.

Jatka lukemista »
Don't Let Your Competitors Pass You By

Älä päästä kilpailijoitasi ohi!

Onko tuotekehityksesi jämähtänyt pienten parannusten tielle? Haluaisitko kehittää tuotteita ja palveluja, jotka mullistavat toimialasi? Etulyöntiaseman saa yritys, joka kehittää parhaiten asiakkaiden tarpeet täyttävät ratkaisut. Jollei se ole sinun yrityksesi, se voi olla pahin kilpailijasi.

Jatka lukemista »
Design Puzzle 1

Menestys ei synny arvaamalla

Entä jo tietäisit jo etukäteen, että käsissäsi on toimiva idea? Syvällinen todellisten halujen, tarpeiden ja tavoitteiden ymmärtäminen mahdollistaa tuotteiden ja palveluiden kehittämisen vastaamaan suoraan asiakkaiden ydintarpeisiin.

Jatka lukemista »